نوبت‌دهی مطب

۰۹۱۰۲۰۲۴۵۹۴

بیماری hpv چیست؟ علائم اچ پی وی در زنان

بیماری hpv چیست؟ علائم اچ پی وی در زنان

ویروس پاپیلومای انسانی یا به اختصار بیماری hpv، یکی از شایع ترین عفونت های مقاربتی در جهان است که می تواند پیامدهای جدی برای سلامت زنان به همراه داشته باشد. این ویروس در مواردی باعث زگیل تناسلی و همچنین سرطان دهانه رحم، سرطان واژن و سرطان مقعد می شود. آمار و ارقام مربوط به شیوع اچ پی وی در زنان نشان می دهد که این بیماری در حال گسترش است و در صورت سهل انگاری ممکن است به عوارض جدی منتهی گردد. در این مقاله به موضوعات مهمی در خصوص HPV از جمله علائم آن در زنان، نحوه انتقال، عوارض و راه های تشخیص و درمان می پردازیم.

ویروس HPV چیست؛ سویه های کم خطر و پرخطر

ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV، یک ویروس DNA دار است که بیش از 100 نوع مختلف دارد. برخی از انواع HPV باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند، در حالی که برخی دیگر می توانند عامل سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های مرتبط با HPV باشند. در واقع برخی سویه ها کم خطر و بعضی ها پرخطر هستند. انواع کم خطر باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند. زگیل تناسلی زائده های کوچک و گوشتی هستند که روی پوست یا غشاهای مخاطی ناحیه تناسلی ظاهر می شوند. زگیل تناسلی معمولاً دردناک نیست، اما می تواند آزاردهنده و ناخوشایند باشد.

انواع پرخطر این نوع ویروس باعث سرطان دهانه رحم می شوند. HPV پرخطر همچنین احتمال ابتلا به سرطان آلت تناسلی مردان، گلو و دهان را افزایش می دهد. ویروس اچ پی وی می تواند در هر سنی افراد را آلوده کند اما بیشتر در جوانان بین 15 تا 25 سال شایع است. اکثر افراد مبتلا به HPV از وجود ویروس در بدن خود بی اطلاع هستند زیرا در بیشتر موارد علائم خاصی بروز نمی کند. این ویروس قادر است برای سال ها در بدن فرد باقی بماند. اگرچه درمان قطعی برای حذف ویروس از بدن وجود ندارد اما می توان زگیل تناسلی را درمان و از سرطان های مرتبط با HPV پیشگیری کرد.

علائم اچ پی وی در زنان؛ علائم عمومی و اختصاصی

شایع ترین علامت اچ پی وی در زنان، زگیل تناسلی است. زگیل تناسلی برجستگی های تکی یا خوشه ای هستند که در اطراف ناحیه تناسلی پدیدار می شوند. زگیل ممکن است در داخل یا خارج واژن، روی دهانه رحم، مقعد یا کشاله ران ظاهر شود. سایر علائم اچ پی وی در زنان به صورت زیر است:

  • علائم عمومی: برخی از زنان مبتلا به HPV ممکن است علائمی شبیه به آنفولانزا مانند تب، خستگی، درد عضلانی و درد مفاصل را تجربه کنند.
  • خونریزی غیرطبیعی واژن: خونریزی واژن مانند خونریزی بین پریودها یا خونریزی بعد از یائسگی از دیگر علائم HPV در زنان است.
  • درد لگنی: برخی از افراد مبتلا به ویروس ممکن است درد ناحیه لگن را تجربه کنند. این مشکل به دلیل بروز اختلالات التهابی در اندام های لگن رخ می دهد.
  • ترشحات غیرطبیعی واژن: ترشحات غیرطبیعی واژن مانند ترشحات سفید، زرد یا سبز رنگ در بعضی از زنان مبتلا به HPV دیده می شود.

در صورت مشاهده هر یک از علائم HPV به پزشک مراجعه کنید. البته در بیشتر زنان مبتلا به HPV هیچ علامتی بروز نمی کند. در واقع افراد آلوده به صورت ناقل بدون علاومت هستند و قادرند بیماری را به سایرین انتقال دهند. بنابراین توصیه می شود که برای غربالگری و تشخیص زودهنگام بیماری به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

علائم اچ پی وی در زنان؛ علائم عمومی و اختصاصی

عوارض اچ پی وی در زنان؛ سرطان دهانه رحم و نازایی

سرطان دهانه رحم شایع ترین عارضه HPV است به طوری که به عنوان چهارمین سرطان شایع در زنان شناخته می شود. هر ساله حدود 570 هزار نفر در جهان به سرطان دهانه رحم مبتلا می شوند و بیش از 300 هزار نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند. از سایر عوارض مهم HPV می توان به سرطان واژن، سرطان مقعد و زگیل تناسلی اشاره کرد. البته در صورت درمان نشدن بیماری احتمال نازایی و بارداری پرخطر نیز وجود دارد.

مشکلاتی مانند سقط جنین و زایمان زودرس از عوارض مهم مرتبط با بارداری های پرخطر هستند. لازم به ذکر است که بیشتر زنان مبتلا به HPV عوارض جدی را تجربه نمی کنند با این حال، عفونت اچ پی وی در برخی زنان عوارض مخربی به دنبال دارد. اگر مبتلا به HPV هستید، مهم است که به طور منظم ویزیت های پزشکی را طی کنید تا مانع از بروز عوارض احتمالی در شما شود.

تشخیص HPV در زنان؛ پاپ اسمیر و آزمایش اچ پی وی

روش های مختلف برای تشخیص HPV وجود دارد. انجام زودهنگام این آزمایش ها برای تشخیص زودهنگام و درمان به موقع بیماری بسیار اهمیت دارد. مهمترین روش های تشخیصی به شرح زیر است:

  • تست پاپ اسمیر: این تست یک آزمایش غربالگری پرکاربرد برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. در این آزمایش، سلول ها از دهانه رحم جمع آوری شده و برای بررسی تغییرات مشکوک به آزمایشگاه فرستاده می شوند.
  • آزمایش HPV: آزمایش HPV یک آزمایش غربالگری برای شناسایی سویه های HPV است. این آزمایش DNA ویروس HPV را در سلول های دهانه رحم بررسی می کند. آزمایش HPV می تواند ویروس را قبل از اینکه باعث تغییرات سلولی شود، تشخیص دهد.
  • کولپوسکوپی: کولپوسکوپی یک معاینه دقیق از دهانه رحم با استفاده از یک کولپوسکوپ (میکروسکوپ با نور قوی) است. کولپوسکوپی ممکن است برای زنانی که تست پاپ اسمیر غیرطبیعی یا آزمایش HPV مثبت دارند، انجام شود.

در صورت مشاهده علائم HPV به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند بهترین روش تشخیص HPV را برای شما تعیین کند. حتی اگر علائمی نداشته باشید باید به طور منظم تست پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان 21 تا 65 ساله باید هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را در برنامه سلامت خود قرار دهند.

پیشگیری از بیماری HPV در زنان؛ تزریق واکسن و روابط محافظت شده

روش های مختلفی برای پیشگیری از HPV وجود دارد که می توانند از آلوده شدن به ویروس پیشگیری کنند. مهمترین راه های پیشگیری به صورت زیر است:

  • واکسن HPV: بهترین راه برای پیشگیری از HPV تزریق واکسن آن است. واکسن HPV برای دختران 9 تا 26 سال توصیه می شود. این واکسن می تواند از ابتلا به انواع HPV که باعث زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با HPV می شوند، جلوگیری کند.
  • استفاده از کاندوم: روابط ایمن و محافظت شده می تواند از انتقال HPV از طریق تماس جنسی جلوگیری کند. کاندوم باید در طول رابطه جنسی از ابتدا تا انتها استفاده شود.
  • پرهیز از روابط پرخطر: متعهد بودن به زندگی زناشویی و خودداری کردن از روابط پرخطر یکی از بهترین راه ها برای در امان ماندن از ویروس است.
  • عدم تماس با زگیل تناسلی: از تماس مستقیم با زگیل تناسلی خودداری کنید چراکه زگیل تناسلی می تواند مسری باشد و ویروس را به سایر قسمت های بدن یا به شخص دیگری منتقل کند.

اگر علائم مشابه با ویروس HPV در شما بروز کرده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند در تشخیص و درمان سریع بیماری و همچنین جلوگیری از بروز عوارض مخاطره آمیز به شما کمک کند. (جوانسازی واژن)

درمان بیماری HPV؛ داروهای موضعی و ضدویروسی

در حال حاضر هیچ درمانی برای ریشه کنی خود بیماری hpv وجود ندارد. با این حال، روش های مختلفی برای درمان علائم و عوارض احتمالی آن وجود دارد. درمان زگیل تناسلی شامل موارد زیر است:

  • داروهای موضعی: کرم ها یا محلول های تجویزی می توانند مستقیماً روی زگیل ها اعمال شوند تا بافت زگیل را از بین ببرند یا سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با آن ها تحریک کنند.
  • کرایوتراپی: انجماد زگیل ها با نیتروژن مایع یک روش درمانی رایج است. نیتروژن مایع با استفاده از سواب یا اسپری بر روی زگیل قرار می گیرد.
  • روش های جراحی: روش هایی مانند لیزر درمانی یا جراحی برای از بین بردن زگیل ها به خصوص زگیل های بزرگ تر یا مقاوم تر استفاده می شوند.

با توجه به شدت سلول های غیرطبیعی که در تست پاپ اسمیر مشاهده می شود، پزشک شما ممکن است معاینات منظم یا کولپوسکوپی را در نظر بگیرد. در کولپوسکوپی دهانه رحم به طور دقیق با استفاده از ابزار مخصوص معاینه می شود. در صورت لزوم، پزشک در حین کولپوسکوپی یک نمونه کوچک از بافت را برای بررسی بیشتر برمی دارد.

اچ پی وی در زنان

راه های انتقال ویروس HPV؛ افراد در معرض خطر

HPV عمدتاً از طریق تماس پوستی منتقل می شود، به خصوص در زمان رابطه جنسی که شایع ترین راه انتقال HPV است. اچ پی وی از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی قابل انتقال است. حتی اگر فرد مبتلا هیچ علامتی نداشته باشد، باز هم می تواند HPV را منتقل کند. این ویروس از طریق تماس روزمره مانند دست دادن، در آغوش گرفتن یا استفاده از توالت مشترک منتقل نمی شود.

HPV از طریق وسایل مشترک مانند حوله یا لباس منتقل نمی شود. همچنین اچ چی وی از طریق هوا قابل انتقال نیست. افراد در معرض خطر عمدتا کسانی هستند که از نظر جنسی فعال بوده و روابط پرخطری دارند. برای مثال، افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند یا به سایر عفونت های مقاربتی (STIs) مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به HPV قرار دارند. علاوه بر این، افرادی مانند مبتلایان به HIV/AIDS که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به HPV و عوارض آن هستند.

خطرات اچ پی وی در بارداری؛ آنچه باید بدانید

HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی یک عفونت مقاربتی رایج است که هم می تواند زنان و هم مردان را مبتلا کند. این ویروس عامل زگیل تناسلی و همچنین تغییرات سلولی در دهانه رحم است که در صورت عدم درمان، ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود. ابتلا به HPV به طور کلی شانس باردار شدن را تحت تاثیر قرار نمی دهد. اگر در دوره بارداری به این ویروس آلوده هستید، با انجام منظم معاینات پزشکی خطری متوجه شما و جنین نخواهد شد. با این حال، در برخی موارد HPV می تواند عوارضی را در دوران بارداری ایجاد کند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • زگیل تناسلی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث رشد سریع تر یا بزرگتر شدن زگیل تناسلی شود. زگیل تناسلی بزرگ زایمان را دشوار می کند و در موارد نادر ممکن است نیاز به سزارین باشد.
  • تغییرات سلولی در دهانه رحم: تغییرات سلولی در دهانه رحم ممکن است در بارداری سریعتر رخ دهد. اگر این تغییرات درمان نشوند، می توانند منجر به سرطان دهانه رحم شوند.

با توجه به چنین خطراتی زنان باردار باید طبق برنامه منظم، غربالگری HPV را انجام دهند. اگر آزمایش HPV شما مثبت باشد، پزشک شما ممکن است آزمایش های تکمیلی را برای بررسی دقیق تر دهانه رحم شما تجویز کند.

اهمیت پاپ اسمیر برای زنان؛ تشخیص زودهنگام و شناسایی سویه ویروس

ویروس پاپیلومای انسانی یک عفونت مقاربتی است که هم در زنان و هم در مردان دیده می شود. این ویروس می تواند زگیل تناسلی و همچنین تغییرات سلولی در دهانه رحم را ایجاد کند که در صورت عدم درمان منجر به سرطان دهانه رحم شود. آزمایش پاپ اسمیر یک روش غربالگری مهم برای سرطان دهانه رحم است. این آزمایش سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از سرطانی شدن، شناسایی می کند. اهمیت پاپ اسمیر در تشخیص اچ پی وی به شرح زیر است:

  • تشخیص زودهنگام: پاپ اسمیر می تواند سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از اینکه سرطانی شوند، شناسایی کند. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم، شانس درمان موفقیت آمیز را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان: زنان که به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر می دهند، در مقایسه با سایر زنان کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
  • شناسایی HPV: در برخی موارد، آزمایش پاپ اسمیر می تواند HPV را نیز شناسایی کند. در این صورت اقدامات درمانی لازم برای پیشگیری از عوارض احتمالی انجام می شود.

زنان باید از 21 سالگی به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان 30 سال به بالا در صورت منفی بودن آزمایش HPV، می توانند هر 5 سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان بالای 65 سال که جواب آزمایش های پاپ اسمیر قبلی آنان منفی بوده است دیگر نیازی به انجام این آزمایش ندارند. (سونوگرافی در بارداری)

اقداماتی که می توانید برای کنترل بیماری HPV انجام دهید

پیروی از یک سبک زندگی سالم مانند رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و خواب کافی می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند که برای مبارزه با عفونت HPV بسیار مهم است. تست های پاپ اسمیر و HPV را طبق دستور پزشک خود برای تشخیص زودهنگام هرگونه ناهنجاری به طور منظم انجام دهید. همچنین از روابط پرخطر جنسی پرهیز کنید و در روابط جنسی از کاندوم استفاده کنید تا خطر ابتلا به ویروس  HPV به حداقل برسد. مهم است که به یاد داشته باشید که برخی از سویه ها می توانند منجر به سرطان شوند. لذا غربالگری منظم و تشخیص زودهنگام کلید درمان به موقع و موفقیت آمیز است.

امتیاز post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *